Over René Bakker

Sinds 1997 ben ik werkzaam als pianotechnicus/pianostemmer in Haarlem en omgeving. Vanaf 2002 ben ik zelfstandige. Door de vrijheid die je hebt als zelfstandige heb ik een tijdje het stemmen gecombineerd met het reisleiderschap op IJsland. IJsland heeft prachtige wandelgebieden maar er zijn ook veel piano’s die een stembeurt kunnen gebruiken; voor mij een perfecte combinatie dus!

De eerste jaren heb ik in Haarlem veel (oude) vleugels en piano’s volledig gerestaureerd; geweldig om oude instrumenten een nieuw leven te geven.

Tot 2007 docent geweest aan het Hout-en Meubilerings College afd . Pianotechniek (opleiding tot pianostemmer/technicus) in Amsterdam.; erg leuk om jonge mensen enthousiast te maken voor dit boeiende vak en klaar te stomen voor de wijde wereld.

Ook stemexamens, voor het verkrijgen van het europees stemcertificaat (CPT), afgenomen.

Sinds 2006 ben ik fulltime gaan stemmen en maak ik vaak gebruik van de ervaring van bovengenoemde werkzaamheden. Naast het (uiteraard) mooi stemmen van het instrument heb ik als hoogste prioriteit gesteld het zogenaamd “stemvast” stemmen. Dit bereik ik door een combinatie van een aantal factoren:

een bepaalde stemtechniek toe te passen, afhankelijk van het instrument.

het ‘voelen’ van de stempen (dit is de pen waar de snaar aan vast zit) en het doorgronden van elke piano (hoe zit ie in zijn vel).

rekening houden met de tijd van het jaar (warm/vochtig en koud/droog); het gedeeltelijk volgen van de piano in zijn reactie op vocht/droogte.

het nauwkeurig bijhouden (op een onderhoudskaart) hoe de piano heeft gereageerd de afgelopen periode.

het bij heftige reacties van de piano op lange droogte een hydroceel aanbevelen voor toekomstige droogteperiodes.

 

Door jarenlange ervaring op dit specifieke werk komt het geregeld voor in mijn praktijk dat ik een piano met een gerust hart pas na een jaar weer ga bezoeken.

 

Ik ben lid van de vereniging van pianotechnici VVPN; hier worden allerlei (piano)zaken besproken.