Reparatie & Restauratie

Piano’s hebben onderhoud nodig; er zitten meer dan 2000 onderdelen in elke piano. Er zijn onderdelen van verschillende houtsoorten, vilt, laken, leer, ijzer.  Sommige onderdelen slijten door gebruik. Sommige onderdelen kunnen gaan vastlopen door juist weinig gebruik of door een langdurige hoge luchtvochtigheid.

Als de piano hier en daar gaat vastlopen of wat zwaarder speelt, of als tijdens het spelen de piano ‘rammelt ‘dan kom ik in actie om het euvel te verhelpen. Ik probeer dit zoveel  mogelijk tijdens de stembeurt te doen.

Indien nodig stel ik tijdens de stembeurt bepaalde mechaniek/toets onderdelen ook bij. Door een goede afregeling “loopt de piano lekker” maar klinkt daardoor ook optimaal.

Op een onderhoudskaart houd ik overigens bij hoe de piano klonk bij binnenkomst en hoe hij klinkt en “loopt” aan het einde van de stembeurt. Zo bouw ik een band op met het instrument en leer ik hem steeds beter kennen.

Voor een groter onderhoud haal ik het mechaniek gedeeltelijk uit elkaar om onderdelen te vervangen en/of bij te stellen. Gezien de langere werktijd doe ik dit meestal thuis en neem ik het mechaniek mee. Vervanging van snaren/stempennen doe ik bij u thuis.