Stemmen en Tarief

Ik raad u aan de piano af en toe te laten stemmen.

Waarvoor dient het stemmen?

Tijdens het stemmen zet ik de piano op de juiste toonhoogte. Een juiste toonhoogte geeft de piano de mooiste klankkleur. Ook voor de ontwikkeling van de nog jonge oren van een kind is een juiste toonhoogte belangrijk. Prettige bijkomstigheid is dat je bij de goede toonhoogte ook mee kan spelen met CD of YouTube of met een ander instrument.

Wat vraag ik voor een stembeurt?

Ik vraag voor een stembeurt €90,00 Geen voorrijkosten. Wel eventuele parkeerkosten.

U kunt contant betalen maar ook het bedrag overmaken of ik stuur een tikkie

Hoe vaak stemmen adviseer ik?

Over het algemeen is één of twee keer per jaar meer dan voldoende voor een stabiele klank van het instrument. De piano is zo ook in staat om zelf gedeeltelijk schommelingen in toonhoogte op te vangen. In mijn praktijk komt het geregeld voor dat door mijn stemtechniek die past bij dìe piano zelfs één keer per jaar stemmen voldoende is!  Dit zogenaamd “stemvast” stemmen heb ik als hoogste prioriteit gesteld. Dit bereik ik door een combinatie van een aantal factoren:

-een bepaalde stemtechniek toe te passen, afhankelijk van het instrument.

-het ‘voelen’ van de stempen (dit is de pen waar de snaar aan vast zit) en het doorgronden van elke piano (hoe zit ie in zijn vel).

-rekening houden met de tijd van het jaar (warm/vochtig en koud/droog); het gedeeltelijk volgen van de piano in zijn reactie op vocht/droogte.

-het nauwkeurig bijhouden (op een onderhoudskaart) hoe de piano heeft gereageerd de afgelopen periode maar ook hoe hij reageert tijdens het stemmen.

-het bij heftige reacties van de piano op lange droogte een hydroceel aanbevelen voor toekomstige droogteperiodes

Door mijn jarenlange praktijkervaring merk ik wel dat nieuwe piano’s meer ontstemmen dan gemiddeld. Dat komt vooral door de nog aanwezige rek in de nieuwe snaren. Ook de houten zangbodem is nog vers en reageert ook sneller en heftiger dan een wat oudere zangbodem.

Wat doe ik nog meer tijdens de stembeurt?

Kennemer Pianostemmer Haarlem René Bakker

Tijdens het stemmen houd ik ook in de gaten of het mechaniek goed werkt. Er kan zich namelijk van alles voordoen wat het spelen en dus het speelplezier beïnvloedt, bijvoorbeeld een toets die zwaar loopt of blijft hangen, een hamer die blijft steken of tegen zijn buurman aanleunt, trekbandjes die kapot zijn, enz. Er zijn meer dan 2000 onderdeeltjes die direct of indirect bewegen en dus kunnen slijten of juist vastlopen.

Tijdens de stembeurt besteed ik ook aandacht aan de afregeling van het mechaniek zodat de piano lekker blijft spelen.

Kleine reparaties doe ik als service tijdens het stemmen. Indien nodig maak ik de toetsen en de klaviertafel schoon. Ook dit is extra service.